• Recent Posts

  • Categories

  • Meta

  • Pages

  • Advertisements

A fost duminica – Lumina sfanta

M-am gandit toata ziua ce sa scriu astazi despre religie. Nu din lipsa de subiecte, ci pentru ca nu am stiut pe care sa il aleg. Sa vorbim despre preoti? Nu.. Nu are rost. Sa scriu ceva despre cati oameni mor din cauza religiei? Nu.. Ce ziceti de Evangheliile pierdute? Poate data viitoare. Astazi discutam putin despre miracole.

MIRÁCOL, miracole, s.n. Fenomen supranatural, minune; fapt, fenomen uimitor, extraordinar.

Pornim de la urmatoarea premiza: oamenii nu sunt atotstiutori. Sunt multe fenomene care nu pot fi explicate, dar asta nu inseamna ca sunt miracole Dumnezeiesti. Pe de alta parte, nu inseamna ca nu sunt minuni. Din start, exclud orice vindecare miraculoasa. Nu exista boala care are rata fatalitatii 100%, deci unii scapa, majoritatea nu. In unele cazuri vindecarea este extraordinara, dar niciodata nu este imposibil de explicat stiintific. Exemplu: unii oameni scapa de cancer printr-un “miracol”, dar nici un om care are piciorul amputat nu primeste alt picior intr-un mod miraculos. Nu stiu cine poate sa creada ca toti oamenii cu un membru lipsa sunt pacatosi sau pedepsiti si nu vreau sa cred ca, daca exista un Dumnezeu, e atat de aspru incat pe unii oameni ii vindeca, pe altii nu.

Sa trecem la miracole majore. In fiecare an, de Pasti, lumanarile se aprind singure in Ierusalim. Mai exact: (citat de pe un anumit site despre ortodoxism – primul pe care l-am gasit):

“A intrat un nor azuriu albastru in Biserica, la care nu te puteai uita, ca te orbea. Din nor a fulgerat de 3 ori, un fulger a trecut peste Catapeteasma (Iconostas) peretele ce desparte altarul de popor si s-a dus lin, drept la mormantul lui Hristos, cand a atins piatra de pe Sf. Mormant, toata vata de pe el s-a aprins si toate candelele s-au aprins singure.”

Si acum partea mea preferata:
“Lumina aceasta a Invierii se aprinde numai la Pastile ortodoxe, la cele catolice nu se aprinde.”

Ortodoxismul este reprezentat de 300 de milioane de oameni din cei 6-7 miliarde de pe planeta noastra frumoasa. Aceasta e religia adevarata? In mod evident, numai aici se aprind luminile, deci raspunsul este da. 300 de milioane de oameni din Belarus, Bulgaria, Grecia, Moldova, Romania, Serbia si Ucraina (cele mai mari puteri ale lumii). 5% din toata populatia lumii primeste o sansa la Rai si nu are rost sa explic cati din acesti 5% chiar sunt ortodocsi in adevaratul sens al cuvantului.

Sa revenim la miracol. Numai preotul intra in Biserica si el se intoarce cu lumina, aparuta in mod miraculos. Citatul de mai sus nu este dovedit prin nici o dovada, sunt sute de filmari facute cu telefoane in care nu apare nimic interesant, nimeni nu merge cu o camera mai de Doamne-ajuta ca sa demonstreze clar minunea. Cum ar fi sa intre preotul si sa se intoarca fara lumina? Ar distruge credinta multor ortodocsi. E mai mult decat simplu sa aprinda o lumanare el, nici nu incerc sa dau exemple prin care se poate “frauda” acest fenomen. Mai ales pentru ca

(Inca un citat dragut)
“It only occurs on the orthodox Easter date and without the presence of any Catholic authorities.”

Foarte pretentioasa e lumina asta. Parca intentionat vrea sa para dubioasa, “sa ne puna credinta la incercare”.

Acum vine partea interesanta. Se imparte lumina si oamenii pot jura ca acest foc nu arde.

Mie mi se pare cel putin la fel de interesant mersul pe foc:

Am cautat mult, dar nu am gasit nici o filmare in care un om sta cu focul constant intr-un loc fara sa aiba arsuri de gradul 3. Ai trecut vreodata cu degetul peste focul de la un chibrit? Te-ai ars? In adrenalina momentului sunt sigur ca poti sa treci orice foc peste maini fara sa il simti. Mi se pare ciudat ca singurul miracol care se intampla pe Pamantul asta e atat de putin mediatizat. Ca nimeni nu merge cu o camera de filmat sa prinda fulgerul care aprinde lumina sau raza de lumina care coboara din cer. Am mai auzit o varianta in care preotul sta cu lumanarea si ea se aprinde instantaneu, fara nici o interventie. Un grec a demonstrat ca acest lucru se poate realiza usor cu fosfor alb. Pe la jumatate, cateva lumanari sunt inmuiate in substanta si dupa 20 de minute are loc autocombustia.

Atat pentru ziua de azi, astept alte “miracole” care au nevoie de o explicatie logica.

Advertisements

One Response

  1. ar mai fi un “miracol” care chiar as vrea sa stiu cum merge treaba cu el: tot la Paste, cand apa Iordanului (cred) curge in sens invers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: